top of page
Ara

Voleybol Okullarına MEB Onayı

Türkiye’de voleybol okulları tamamen denetimsiz olarak faaliyet gösterir. Bu okulların fiziksel koşullarını, okullarda çalışan eğitmenlerin yeterliliklerini sorgulayan, denetleyen, okullara onay veren hiçbir resmi kurum yoktur!

Türkiye genelinde yaklaşık 2000 voleybol okulu (ya da voleybol kursu) ve bu okullarda eğitim alan yaklaşık 150.000 öğrenci varken, bu okullar Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından denetlenmez.


Türkiye’de eğitim veren tüm kurumlar, özel eğitim veren yabancı dil okulları, sanat okulları, drama okulları, aşçılık okulları ve diğerleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanır ve denetlenir, ancak spor okulları bu onay ve denetim mekanizmasının dışında kalır.

Türkiye Voleybol Federasyonu 2018 yılında yayınladığı Voleybol Okulları Talimatı (https://www.tvf.org.tr/_dosyalar/Talimatlar/TVF_voleybol_okullari_talimati.pdf) ile voleybol okullarının standartlarını belirlemiş ancak o günden bu yana voleybol okullarının denetlenmeye başlanması ve uygun koşulları sağlayan okullara sertifika verilmesi ile ilgili hiçbir çalışma gerçekleşmemiştir. Türkiye Voleybol Federasyonu denetim ve sertifikasyon sorumluluğunu Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan voleybol il temsilcilerine bırakmış durumdadır ancak voleybol il temsilcilerinin çeşitli nedenlerle halen bu sorumluluğu gerçekleştirme olanağı yoktur.


Ancak yine de kendine güvenen ve onaylı olarak çalışmak isteyen, kendi voleybol okulunu diğer denetimsiz voleybol okullarından farklı kılmak isteyen kulüplerin artık bir çıkış noktası var: MEB onayı


2019 yılında ES Voleybol ve Eczacıbaşı Geleceğe Smaç voleybol okullarının tüm ticari faaliyetlerini üstlenmiş olan Üç Zirve Ltd şirketi, Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurarak Talim Terbiye Kurulu’ndan dört ayrı voleybol müfredatının onayını aldı. Bu müfredatlar 6-8 yaş Temel Voleybol Eğitimi, 9-11 Yaş Temel Voleybol Eğitimi, 12-13 Yaş Standart Voleybol Eğitimine Giriş ve Standart Voleybol Eğitimi (14 yaş ve üstü yetişkinler için) şeklinde 6 yaş ve üzeri tüm voleybol programlarını kapsıyor. Bu programlar Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından onaylandı, ayrıca çeşitli üniversitelerden görüş alınarak Talim Terbiye Kurulu’nda kabul edildi ve yayınlandı.

Artık bu müfredatlar, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları’na başvuran ve kendi voleybol okulunu onaylı bir okul olarak yürütmek isteyen tüm kurum ve kuruluşların kullanımına açık.


Dileyen spor kulüpleri faaliyet gösterdikleri İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’ne başvurarak onay alma sürecini başlatabilirler. Onay sürecini tamamlayan kulüpler, alacakları belge ile eğitim kurumu olarak KDV avantajından da faydalanabilirler.

ES Voleybol, 2019 yılından bu yana Türkiye’nin ilk ve tek MEB onaylı voleybol okullarını gerçekleştirmekte ve MEB onaylı okullarının sayısının artması için her türlü bilgi paylaşımına açık davranmaktadır.



23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Altyapılarda Kayıp Yıllar

2020 – 2021 sezonunda alt yapı müsabakaları oynanmadı, 2021-2022 sezonunda da müsabakaların oynanması çok zor görünüyor. İki sezon boyunca hiç maç yapmayan alt yapı sporcularının sadece sınırlı sayıda

Altyapılarda Sporcu Transferleri ve Yetiştirme Tazminatı

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 14 Aralık 2019 tarihinde 30978 sayı ile Resmi Gazete’de yayınlanan Sporcu Lisans, Vize ve Transfer Yönetmeliği uyarınca Türkiye Voleybol Federasyonu, Türkiye Basketbol Fe

Altyapılarda Sporcu Transferleri

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 14 Aralık 2019 tarihinde 30978 sayı ile Resmi Gazete’de yayınlanan Sporcu Lisans, Vize ve Transfer Yönetmeliği uyarınca Türkiye Voleybol Federasyonu, Türkiye Basketbol Fe

bottom of page