top of page
Ara

Bireysel Antrenman Nedir?

Voleybol bir takım sporudur, maçlarda takım olarak mücadele edilir ancak bir sporcuyu zirveye taşıyan antrenmanlar takım antrenmanları değil, bireysel antrenmanlardır.

Bireysel antrenmanlar birkaç alt başlıkta düşünülebilir:


1. Fiziksel antrenmanlar ve sağlık desteği

2. Voleybol teknik beceri antrenmanları

3. Zihinsel hazırlıklar


Fiziksel antrenmanlar ve sağlık desteği


Voleybol sadece bir oyun değil daha çok bir güç ve dayanıklılık sporudur. Sadece uzun olmak ya da sadece yetenekli olmak yetmez, uzun yıllar yüksek performans sergileyerek voleybol oynamaya devam etmek için düzenli ve sürekli olarak kuvvet, denge, koordinasyon antrenmanları yapmak, üstelik de bunları bir uzman denetiminde yapmak gerekir. Voleybolu meslek olarak seçmeye karar vermiş tüm sporcuların bir atletik antrenörü, gerektiğinde destek aldığı bir sağlık ekibi olmalıdır. A takımlarda bu profesyonel destek tüm takım sporcularına kulüpleri tarafından sağlanır.


Ancak üzücü olan, çok sayıda yetenekli genç sporcunun A takım yaşlarına ulaşamadan fiziksel

hazırlıklarının yetersiz olması nedeniyle düşük performans sergilemesi, hatta sakatlanması ve

voleyboldan uzaklaşmasıdır.


Eğer alt yapı kulübünün olanakları yeterli ise ya da sporcu adayının ailesinin maddi olanakları izin veriyorsa her sporcu bir atletik koç ile en az haftada bir kez birlikte çalışmalı, bireysel atletik çalışmalarını haftada 3 antrenmandan daha az olmayacak biçimde yapmalı, atletik koçun yönlendirmesi ile gerektiğinde destek alabileceği bir sağlık danışmanına (fizyoterapiste) sahip olmalıdır.


Voleybol teknik beceri antrenmanları


Özellikle alt yapı sporcuları için bireysel teknik beceri antrenmanları çok önemlidir. Profesyonelliğe doğru giden yolda, temel voleybol becerilerini geliştirmek üzere antrenman yapan sporcular sadece takım antrenmanı yapan sporculara göre çok daha hızlı gelişme gösterir ve bireysel antrenmanların yarattığı farkı çok kısa sürede maç performansına dönüştürürler.


Bireysel antrenmanlarda bir antrenör ile 2-3 yardımcı antrenör bulunur ve tamamen sporcunun pozisyonuna (pasör, smaçör, orta oyuncu gibi) yönelik teknik beceri antrenmanları yapılır. Antrenman tek sporcu ile yapılabildiği gibi 2-3 sporcu ile de yapılabilir. Ancak sporcu sayısının 3’ü aşmaması önerilir.


ES Voleybol’da 10 yılı aşkın süredir alt yapı sporcularına bireysel antrenman desteği verilir. Bu

antrenmanlara katılmak için ES Voleybol sporcusu olmak gerekmez, farklı spor kulüplerinin sporcuları da bireysel antrenman talebinde bulunabilir.


Zihinsel hazırlıklar


Sporcuyu tüm zorlu antrenmanlara ve maçlara zihinsel olarak hazırlayan, sporcunun hayat düzenini koruyan ve kollayan, bir bakıma sporcuya bir hayat felsefesi kazandıran bir yaşam koçu olmalıdır. Bu yaşam koçu, bazen sporcunun kendi antrenörü, bazen annesi ya da babası, bazen de tamamen bu konuda uzmanlaşmış bir profesyoneldir.


Eğer bir sporcunun kendi alt yapı antrenörü sporcuyu bu yönde gerektiği gibi destekleyemiyor hatta tam tersine sporcunun motivasyonunu düşürüyorsa, diğer yandan sporcunun kendi ailesi de bu desteği veremiyorsa bir uzmandan destek almak konusunu ciddi biçimde düşünmek gerekir. Bu uzman, daha önce bu tür çalışmalar yapmış bir spor koçu ya da bir psikolog olabilir.




277 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Altyapılarda Kayıp Yıllar

2020 – 2021 sezonunda alt yapı müsabakaları oynanmadı, 2021-2022 sezonunda da müsabakaların oynanması çok zor görünüyor. İki sezon boyunca hiç maç yapmayan alt yapı sporcularının sadece sınırlı sayıda

Altyapılarda Sporcu Transferleri ve Yetiştirme Tazminatı

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 14 Aralık 2019 tarihinde 30978 sayı ile Resmi Gazete’de yayınlanan Sporcu Lisans, Vize ve Transfer Yönetmeliği uyarınca Türkiye Voleybol Federasyonu, Türkiye Basketbol Fe

Altyapılarda Sporcu Transferleri

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 14 Aralık 2019 tarihinde 30978 sayı ile Resmi Gazete’de yayınlanan Sporcu Lisans, Vize ve Transfer Yönetmeliği uyarınca Türkiye Voleybol Federasyonu, Türkiye Basketbol Fe

bottom of page