2020 – 2021 sezonunda alt yapı müsabakaları oynanmadı, 2021-2022 sezonunda da müsabakaların oynanması çok zor görünüyor. İki sezon boyunca hiç maç yapmayan alt yapı sporcularının sadece sınırlı sayıda ve aralıklı biçimde antrenman yaparak gelişmesi, daha da önemlisi kendini göstermesi, fark yaratması mümkün mü?
1. Lig ya da 2. Lig takımlarının kadrolarında yer alabilen 15 yaş üstü sporcuları şanslı olarak düşünebiliriz, peki ya 14 yaş ve altındaki hiç maç yapamayan sporcular, onlar ne olacak?
Milli Takımlara sporcu adaylarını nasıl belirleyecek ve nasıl seçim yapacağız? Daha önemlisi bu adayların gelişimini nasıl sağlayacağız?
Türkiye Voleybol Federasyonu’nun içinde bulunduğumuz döneme ve koşullara özel farklı projeleri olacak mı çok merak ediyorum.
Pandemi döneminde hayatımızda çok şey değişti, yeni koşullara kendimizi uyarlayamaz hatta bir adım öteye giderek yeni koşulların önümüze serdiği fırsatları göremez ve bunları çalışma sistemimizin bir parçası haline getiremezsek çok yazık olur.
Koşullarla ilgili olarak şikayet etmeyi veya mazeret üretmeyi bırakıp fırsatları görmeye çalışalım:
Milli Takımlara Aday Sporcuların Belirlenmesi
Eskiden sporcuları görmek ve değerlendirmek üzere antrenörler il il gezer, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen il karmaları maçlarını izler ya da sporcuları belirli dönemlerde Ankara’da toplayarak değerlendirirlerdi. Hem Milli Takım antrenörleri hem de küçük yaşlarda sporcu transfer eden spor kulüplerin alt yapı antrenörleri aynı yolları izler ve 12-13 yaşlarında iken sporcu adaylarını transfer etmeye başlardı.
Artık bunları yapamıyor olduğumuza göre, aşağıdakileri deneyebilir miyiz?
· Sporcuları “uzaktan, görüntülü olarak” değerlendirmeye başlamak
· Tüm lisanslı sporcuların fiziksel ölçümlerinin ve testlerinin yer alacağı bir veritabanı uygulamasını hayata geçirmek
Milli Takım Yaş Gruplarının Antrenmanları
Halen devam eden genel uygulama, turnuva hazırlık dönemlerinde aday sporcuları bir merkezde toplayıp kamp düzeninde antrenman yapmak şeklinde. Ama pandemi döneminde bu uygulamanın riskleri var. Birlikte 4-5 gün geçirdikten sonra tüm sporcular sosyal mesafe ve diğer korunma önlemlerinden uzaklaşıyor ve herhangi bir sporcu hasta olduğunda aynı takımda 5-8 kişi hasta oluyor.
Sporcuları uzun süreli kamplarda, bir merkezde toplamak yerine şunları deneyebilir miyiz?
· Milli Takım aday sporcularının neredeyse tamamının yer aldığı İstanbul, Ankara ve İzmir’e göndererek antrenmanları doğrudan sporcuların kendi illerinde yaptırmak,
· Bu üç ilde alt yapı takımlarından sorumlu olarak İl Antrenörleri belirlemek, Ankara’da kadrolu olarak çalışan Milli Takım Sorumlu Antrenörlerinin de belirli dönemlerde bu illeri ziyaret ederek antrenmanlara katılmasını sağlamak,
· Milli Takım antrenman aralıklarını turnuva öncesindeki 3-5 haftaya sıkıştırmak yerine tüm sezon boyunca düzenli, sürekli ve elbette planlı olarak antrenman yapmaya devam etmek
· Turnuva öncesinde örneğin 2 hafta gibi sınırlı bir süre kadroları birlikte antrenmana almak
Pandemi sonrasında da bu çalışma yönteminin sürdürülerek Milli Takım alt yapı takımlarının performanslarının arttırılacağına gönülden inanıyorum. Sadece performans yönünden değil, daha çok sayıda sporcunun sürekli düzenli Milli Takım antrenörleri gözetiminde antrenman yapacak olması, Milli Takım kamplarına ayrılacak bütçelerin düşürülmesi, tasarruf edilecek bütçelerin özellikle Milli Takımlarda görev alan teknik ekiplerin örneğin eğitimlerine yönlendirilmesi gibi geleceğe dönük geliştirici adımlar atılabilir.
Dilerim en kısa zamanda Türkiye Voleybol Federasyonu 14 yaş ve altı sporcular için planlarını tüm voleybol camiası ile paylaşır ve tüm antrenörleri doğru biçimde yönlendirerek Milli Takımlarımızın başarılarını kesintisiz olarak sürdürmesini sağlar.
Comments